Gubitak hranjivih tvari u tlu glavni je proces degradacije tla i prepoznat je kao jedan od najvažnijih problema na globalnoj razini za sigurnost hrane i održivost ekosustava tla. Iz tog se razloga Svjetski dan tla 2022. (#WorldSoilDay) održava pod motom "Tla: gdje počinje hrana". Kampanja ima za cilj podići svijest o važnosti održavanja zdravih ekosustava na dobrobit ljudi rješavanjem rastućih izazova u gospodarenju tlom, povećanjem svijesti o tlu i poticanjem društava na poboljšanje zdravlja tla.
FAO je povodom Svjetskog dana tla objavio video koji ima za cilj podići svijest o rizicima povezanim s neravnotežom hranjivih tvari u tlu i gubitkom plodnosti tla, istovremeno naglašavajući ulogu plodnosti tla u proizvodnji dovoljnih količina zdravstveno ispravne i sigurne hrane te za zdravlje biljaka, životinja i ljudi. Link na video: https://www.youtube.com/watch?v=7-YMheTIPJo
U Hrvatskoj je praćenje plodnosti tla regulirano Pravilnikom o metodologiji za praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta (Narodne novine, 47/19). Pravilnik propisuje ispitivanje plodnosti tla poljoprivrednog zemljišta evidentiranog u sustavu za identifikaciju poljoprivrednih parcela i evidenciju uporabe poljoprivrednog zemljišta u digitalnom grafičkom obliku (ARKOD sustav) kojeg koriste fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika. Ispitivanje plodnosti tla obavljaju ovlašteni laboratoriji koji podatke dostavljaju Centru za tlo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).
Dostupni podaci Centra za tlo proizišli iz ispitivanja plodnosti tla pokazuju kako je na našim poljoprivrednim tlima prisutan problem smanjenja humoznosti i povećanje kiselosti tla. Prosječan sadržaj humusa je na 60% površina poljoprivrednog tla manji od 2%, na 34,18% površina tla prosječno sadrže između 2-3% humusa, dok je kod samo 5,83 površina zabilježen povoljni sadržaj humusa (viši od 3%).
U Republici Hrvatskoj najveći prosječni udio organskog ugljika i ukupnog dušika (Soil organic carbon-SOC) u sloju od 0-30 cm imaju tla šuma, područja makije i grmlja, močvare i travnjaci, a najmanji površine pod poljoprivrednom proizvodnjom (više na stranicama projekta Promjena zaliha ugljika u tlu i izračun trendova ukupnog dušika i organskog ugljika u tlu te odnosa C:N)
Podsjetimo:
- za stvaranje 1 cm tla potrebno je i do 1000 godina (pogotovo u krškim područjima)
- propusno, neprekriveno tlo štiti nas od toplinskih valova, posebno u gradovima
- tlo skuplja i pohranjuje ugljik
- tlo sprječava i regulira plavljenje
- tlo pohranjuje, filtrira i transformira hranjive tvari, onečišćujuće tvari i vodu
- četvrtina biolološke raznolikosti nalazi se u tlu
- 95% hrane izravno se ili neizravno proizvodi na tlu.
Više o obilježavanju Svjetskog dana tla: https://www.fao.org/world-soil-day/en/