Početna
Novosti
Novosti

OTPAD OD HRANE Hrvatska bitno ispod prosjeka EU s ukupno proizvedenih 71 kg po stanovniku

Statistički ured Europske unije – EUROSTAT objavio je prve službene podatke o količinama otpada od hrane po stanovniku za 2020.[1] godinu prikupljene iz država članica. Ukupno je na razini EU proizvedeno gotovo 57 milijuna tona otpada od hrane, odnosno 127 kg po stanovniku. Pri tome je u kućanstvima nastalo više od 31 milijun tona, odnosno 55 % ukupne količine ili 70 kg po stanovniku. Slijedi faza proizvodnje i prerade s proizvedenom količinom otpada od hrane nešto većom od 10 milijuna tona i udjelom od 18 % , zatim primarna proizvodnja (6 milijuna tona, 11 % ukupne količine), restorani i ugostiteljski sektor (više od 5 milijuna tona, 9 % ukupne količine) dok su najmanje količine otpada od hrane nastale u maloprodaji i drugoj distribuciji hrane (nešto više od 4 milijuna tona, 7 % ukupne količine).

 

otpad od hrane EU.png

 

A gdje je tu Republika Hrvatska? Rezultati „Statističkog istraživanja o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj“ uključeni su u analizu EUROSTAT-a. Hrvatska je na predzadnjem mjestu, daleko ispod prosjeka EU s ukupno proizvedenih 71 kg otpada od hrane po stanovniku. Od toga je u kućanstvima nastalo 53 kg. Međutim, kada se gledaju udjeli otpada od hrane nastali u pojedinim fazama lanca opskrbe hranom u odnosu na ukupno proizvedeni otpad od hrane, situacija je nešto drugačija. U kućanstvima nastaje gotovo 76 % otpada od hrane odnosno nešto iznad europskog prosjeka, a iznad europskog prosjeka smo i u fazi primarne proizvodnje hrane s udjelom od 14 % dok smo u svim ostalim fazama lanca opskrbe hranom ispod tog prosjeka. Ovi podaci ne upućuju na veliku ekološku osviještenost stanovništva Hrvatske, a treba ih promatrati u kontekstu drugačijih navika, kupovne moći, poljoprivredne produktivnosti i dr.

 

ukupna kolicina otpada od hrane u kg po stanovniku_0.png

 

Više informacija o ovoj temi dostupno je na mrežnim stranicama EUROSTAT-a i to u novostima kao i službenoj statistici.

Kako bi se na europskoj razini mogle pratiti količine otpada od hrane u Okvirnu direktivu EU o otpadu uvedena je definicija otpada od hrane, dok je Europska komisija usvojila akte o mjerenju otpada od hrane koristeći jedinstvenu metodologiju. Također, Europska komisija se obvezala provesti analize podataka o otpadu od hrane koje dostavljaju države članice radi razmatranja izvedivosti uspostave cilja smanjenja otpada od hrane do 2030. godine. Ovaj cilj Europska komisija obvezna je uspostaviti do kraja 2023. godine. U tu svrhu svaka je država članica trebala za 2020. godinu provesti statističko istraživanje o količinama otpada od hrane u svim fazama lanca opskrbe hranom, uključujući kućanstva, a rezultate prijaviti EUROSTAT-u do 30. lipnja 2022. godine.

 

[1] Kao prva provedbena godina predviđena je 2020., međutim zbog globalne pandemije bolesti uzrokovane virusom SARS-CoV-2, rok za provedbu je prolongiran